Nitar att undvika

Många har drömmen att driva sitt eget företag. Att vara sin egen chef och bestämma själv. De flesta börjar med att ha företaget som en sidoverksamhet bredvid en fast anställning för att på så vis ta det steg för steg framåt. Detta för att tillslut våga ta steget fullt ut och stå helt på egna ben. Men även om man är sin egen chef och tar sina egna beslut så bör man ta till sig råd och tips från de som är mer erfarna. För det är en hel del nitar man kan göra som nyföretagare.

Fastna i lågpristräsket

NyföretagareAtt konkurrera med ett lågt pris är ett sätt som många nyföretagare använder för att få kunder. Men genom att ha ett lågt pris så får man aldrig upp någon lönsamhet. Att höja priset är aldrig något som uppskattas och risken är att kunderna istället går till någon som erbjuder ännu lägre pris. Det är då bättre att sätta ett pris som man behöver ta för att få verksamheten att gå runt. Sedan ka man ha tillfälliga rabatterbjudanden. Men då är kunden medveten om att priset kommer att gå upp snart igen.

Att försöka locka kunderna som i första hand fokuserar på priset är inte långsiktigt eftersom de otroget går till nästa så fort som priset justeras. Då är det betydligt bättre att satsa på kvalité och söka de kunder som sätter kvalité i första hand och hellre betalar för det.

Att inte ta hjälp

Det sägs att ”Själv är bästa dräng” och det är sant – om man vill vara dräng. Vill man istället vara chef och driva sitt företag framåt så bör man inte ta på sig alla uppgifter själv. Har man anställda handlar det om att delegera och är man egenföretagare så gäller det att anlita konsulter i de fall man inte har kompetensen själv. Ett klassiskt exempel är bokföring. Att anlita någon som bokför kan vara betydligt lönsammare än att göra det själv. Detta eftersom man då kan fokusera på det man själv är bäst på. Oavsett om det handlar om att sälja, producera eller kommunicera.

Dessa två punkter är bara två av flera saker man kan tänka på. Men sammantaget så handlar det om att inte fastna på vägen framåt. Detta oavsett om det handlar om prisnivå, expandering eller att frigöra tid. För det är framåt man ska.